KJØBENHAVNERBUKTA

Geir kom svett, skitten og andpusten hjem fra fotballkamp på den lille grusbanen ved „Ringen Snarkjøp” i Kvernevik.

"Far, har det bodd någen dansker her i Kvernevik?" spurte Geir. "Nei, jeg har ikke hørt om det," svarte far. "Hvordan det?" "Nei, du ser eg traff feil på ballen så an føyg øve veien og ner te sjøen. Så ropte Piddien: "Å, liga ner i Kjøbenhavnerboktå!" Så eg lurte på om der har bodd ein fra København bort med "Ringen"." "Nei, jeg tror ikke det navnet kommer av at det har bodd noen dansker der, men dansker har nok vært på besøk i den bukta." "Å, koss då?" "Du vet han Gunnar Foldøy som vi leide hus hos på Finnøy om sommeren?" "Ja." "Han fortalte at da han fisket sild utenfor Kvernevik i 1930-årene, var der mange danske fiskere der også. Om nettene gikk noen av de danske fiskerne inn i Kjøbenhavnerbukta med skøytene sine for å hvile seg, spise og bøte garnene. Gunnar Foldøy mener at navnet på Kjøbenhavnerbukta kommer av disse danske fiskerne."

"En annen mann jeg snakket med som heter Lexow, mener at navnet kan komme av danske handelsfolk som i begynnelsen av 1900-tallet kom inn til Vestlandskysten for å selge leirpotter og leirkrukker. Lexow mente at disse handelsfolkene kanskje la båtene sine i Kjøbenhavnerbukta.

Det som er helt sikkert er at før gikk sjøen inn dit hvor dere sparker fotball nå. Og i vikingtiden lå det et naust der som var 8,5 m langt og 2,7 m bredt. Så noen stor båt fikk ikke plass i det sjøhuset. Men på Sør-Sunde er det funnet et naust som målte 28,5 m og i Kvernevika et som var 19,5 m, så der har de hatt noen flotte langskip.

Inne i naustet i Kjøbenhavnerbukta fant arkeologene fiskesøkker av stein, flint, 12 jernnagler, et buet jernstykke, trekull og bek som folk brukte til å tette båtene med. I naustet reparerte folkene fiskeredskapen og båten. Trekullet og brente beinstykker etter fisk forteller at folk ofte spiste i naustet sitt. I naustene smeltet folk også jernet sitt og laget det til gjenstander de hadde bruk for. Så var det ingen fare for å sette fyr på huset de bodde i. Men kom så går vi og spiser. Mor har laget middag av den fisken du og Morten tok på stang i går rett utenfor Kjøbenhavnerbukta."

Slik så det ut det båtnaustet fra vikingtiden som stod ved Kjøbenhavnerbukta i Kvernevik.

Kjøbenhavnerbukta sett fra Smiodden.

Kjøbenhavnerbukta med Ringen Snarkjøp i bakgrunnen. Øverst til venstre i bildet ligger det lille helleristningsfeltet som er nevnt i teksten.

ORDFORKLARING OG SPØRSMÅL

Bøte garn = reparere garn
Nausttuft = rester etter et gammelt sjøhus
Trekull = brent tre
Fiskesøkke = tung gjenstand som henges på fiskesnøre for å få fiskekroken til å synke

  1. Hvordan kan Kjøbenhavnerbukta ha fått navnet sitt?
  2. Hva lå inne i Kjøbenhavnerbukta i vikingtiden?
  3. Hvor lang er den lengste nausttuften som er funnet på Sunde?
  4. Hva forteller funnene fra Kjøbenhavnerbukta at folk har brukt dette naustet til?

OPPGAVER UTEN FASITSVAR

  1. Ta turen til Kjøbenhavnerbukta og lag en tegning av bukta og båtene som ligger på land ved bukta.
  2. Prøv å finne det lille helleristningsfeltet på Måkeberg- siden av Kjøbenhavnerbukta.