HISTORISK JOGGETUR PÅ SUNDE

Faren i Sundefamilien er glad i å jogge. En dag inviterte han Ingvil og Geir med på historisk joggetur. Sammen skulle de løpe en rundtur på Sunde samtidig som de stoppet for å se på minner fra fortiden eller for å lære navnene på forskjellige steder i bydelen.

Første stoppested var Buseneset ved Hafrsfjordbroen. Far forklarte at buse betød å kaste seg fram eller gå på å lage bråk. "Det er nok lyden fra bølgeslagene ute i Nordsjøen som har gitt navn til dette neset," sa far før de 3 "Sundene" jogget videre.

Neste stopp var Donevigå på andre siden av broen. "Dette navnet betyr nesten det samme som Buseneset," sa far. "Done kommer av drønn, og Donevigå betyr viken der en hørte drønnet fra havet."

Så bar turen forbi den største industribedriften på Sunde, Hafrsfjord Industri A/S, der så mange sundebuer har skaffet seg takstein og fin "rosenstein" til å ha i inngangen. På høyre side hadde de Mjug- eller Njug-høyden som den het før. "Njug betyr topp," sa far. "Der lå en gravhaug før," stønnet han mens de løp videre forbi fjellknausen Hammaren der det var sprengt ut stein til den gamle Hafrsfjord-broen for 60 år siden.

Det bar først opp på en bergtopp og så nedover mot Kjøbenhavnerbukta som hadde fått navn av danske fiskere. Mange småbåter var trukket på land i vika. "Her har folk hatt båtene sine i hvert fall fra vikingtiden," sa far, "for ved fotballbanen ved "Ringen Snarkjøp" er det gravd ut et naust fra 800-tallet." Dermed passerte de det lille helleristningsfeltet de kjente så godt fra de 7 årene de bodde på Måkeberget.

Oppa bronsealdergraven på Smiodden tok de en pause. Da far fikk pusten igjen, sa han: "Dette er Smiodden. Smiodden betyr odden som stikker ut i havet. Det er denne odden som har gitt navn til ungdomsskolen i Kvernevik." Det var kjekt å være på gamle tomter igjen. Nå kunne de 3 joggerne se rett ned på huset de hadde leid i 7½ år. Far pekte på noe sprengt betong som lå like nedenfor gravhaugen. "Der hadde tyskerne bunkerser med antiluftskyts under krigen. Her lå tyske soldater i 5 år og speidet etter engelske fly og båter. Engelskmennene hadde fått en varm velkomst om de hadde prøvd seg her. Nordmennene forstod forresten at det kanskje kunne bli krig våren 1940. Langs kysten av Rogaland satte forsvarsmyndighetene opp noen fort. Et mitraljøseblokkhus ble plassert på Smiodden. Blokkhuset stod ferdig 7. april – 2 dager før tyskerne kom. Nordmennene hadde ikke fått tid til å plassere skytevåpen i fortet en gang før tyskerne kom og forsynte seg av det nye forsvarsverket. Siden bygde tyskerne forsvarsstillinger langs hele kysten. Vi har jo vært på Jåsund og sett på skytestillingene der, husker dere. Der er de ikke blitt ødelagt." "Koffer e di sprengt i filler her?" ville Geir vite. Far sa: "Folk la igjen så mye skrot i bunkersene at politiet fant ut at det var mye bedre å sprenge bort hele betongstasen – og så gjorde de det – og det ble både renere og penere på denne fine odden etter det, synes jeg.

"Dere husker sikkert begge to den grufulle Kielland-ulykken i 1980?" spør far. Geir og Ingvil nikker alvorlig. "Under en storm i Nordsjøen i mars det året," fortsetter far, "veltet boligplattformen "Alexander L. Kielland" til oljeselskapet Phillips. 123 mennesker omkom i ulykken mens 89 overlevde. Her på Smiodden skal det reises et monument til minne om ulykken og de som omkom. Jeg synes det er funnet en fin plass til monumentet her hvor byen møter havet. Jeg har sett bilde av monumentet i avisen. Det er en kjempemessig kjetting som er brutt i stykker. Det blir spennende å se det ferdig."

Far begynner å mimre nå. Han har plukket opp en strandnellikk. Mens han kikker ned i den rosa blomsten med de gule støvbærerne, sier han: "Jeg blir aldri ferdig med å undre meg over at noe så fint kan vokse opp av snaue berget så å si. Maken til optimist! Den blomsten har jeg mye å lære av."

"Lengte du tebage te Kvernevik, far?" spør Ingvil. "Å, ja det hender. Jeg synes det var en fin bydel å bo i. August med lyngen i blomst er noe av det fineste jeg har opplevd. Men jeg har ingen grunn til å klage. Jeg synes det er kjempebra å bo på Sør-Sunde og.

Nei, kom igjen, vi må ikke drømme oss helt vekk. Dermed forlater de 3 joggerne Smiodden eller den ytterste odden som navnet betyr. De passerer Torsteinsvik der Torstein bodde en gang i tiden, tar av ned på asfalten igjen og får grusbanen til Sunde idrettslag på venstre hånd. "Havglimt barnehage" har de til høyre. På Ørnaberget har nok ørnen blitt sett. De jumper over noen ujevnheter inne i Kvernevika. "Her lå det båtnaust i vikingtiden," peser far. "Et av naustene var nesten 20 meter langt." De følger Skjelbreid-veien over mot Hålandsvatnet. Skjelbreid-gården har vært bredt som et skjold. Derfor har den fått det navnet. Hålandsvatnet har fått navnet etter den fine gården som ligger på Randaberg-siden av vatnet. Håland betyr den høyeste delen av den gamle gården," forteller far mens han peker utover vatnet. De følger Hålandsvatnet bortover til Århaugvegen. Far peker mot Risnes - neset som stikker fram, der det lå en bygdeborg i folkevandringstiden (ca. 500 e.Kr.). Til høyre for Risnes ligger Dykjelhaugen som er navnet på et oppkomme eller en kilde som har ligget der. Dette forteller far mens de rusler opp Århaugbakken der orrfuglen nok har holdt til før det flyttet så mange folk til Sunde. Til høyre har de Haraberget eller det harde berget.

Så setter de opp farten igjen og får først Stålen på venstre hånd. Far tror det navnet kommer av en stall som har stått der. Stål kan også være et gammelnorsk ord på en stapel med korn eller høy eller utlå der høyet ble oppbevart. På venstre hånd får de også Sundeporsen som har fått navn etter en plante som heter pors, og Kjelleberget der det har vært en vannkilde. "Bak Kjelleberget ligger Rudlehaugen," sier far. "På oppsiden av "Toppen kolonia[" ligger Mimmarudlå. Begge disse rudlene er gamle gravhauger fra bronsealderen som var bygd opp av rullestein." "Ka betyr Mimma?" spør Ingvil. "Stedet hvor sola står midt på dagen," svarer far i det de får Sunde skole på høyre hånd og Ekrehaugen på venstre. Far klarer å si at Ekrehaugen betyr haugen ved den forlatte åkeren før de raser ned i tunellen under Revheimsveien.

"Ny pause!" peser far. "Revheim er et gammelt navn," sier han. "2500 år omtrent. Det betyr heimen eller gården ved ryggen. Hvis du sitter i båt på Hafrsfjorden og ser oppover mot Revheim, så forstår du navnet. Landskapet buer seg akkurat som en rygg." så rusler de trøtte joggerne forbi Tasabekken der det altså må ha rent en bekk før. "Tase betyr sau,-så her har nok sauen beitet ved bekken," forteller far. "Men tase kan bety å rasle og. Så Tasabekken kan like godt bety sildrebekken. Det var forresten her ved Tasabekken den stor Malthaugen lå," sa far. "Den store bronsealdergraven hvor malt- eller korndyrkerne holdt til og som har gitt navn til gaten vår. Malthaugen målte 18,5 meter tvers over og den var nesten 4 meter høg. Bøndene på Sør-Sunde brukte steinen i haugen til steingjerder for hundre år siden. I haugen fant bøndene bronsespenner, bronsenøkler, 3 grønne – og en blå glassperle, en rød perle, mosaikkglassperler, et forsteinet sjøpiggsvin, en vevskje og en gravurne. Funnene ble sendt til museet i Bergen, men jeg tror urnen er på Stavanger Museum," avslutter far joggeturen. "Ikke glem å strekke ut musklene nå," roper far da Ingvil og Geir vil gå rett inn. "Det er viktigere enn alt om dere vil unngå å bli gamle før tiden."

ORDFORKLARING OG OPPGAVER

Odde = nes
Bunkers = forsvarsstilling laget av betong
Mimre = tenke på og snakke om gamle dager
Antiluftskyts = kanoner og mitraljøser som nyttes for å skyte ned fly

  1. Skriv opp en liste over alle de navnene far gir forklaring på i løpet av joggeturen og skriv hva navnene betyr.

OPPGAVER UTEN FASITSVAR

  1. Spør læreren om å få et Sundekart der du kan tegne inn ruten de tre joggerne fulgte rundt Sunde!
  1. Ta joggeturen rundt Sunde sammen med gym.læreren din. Eller forsøk å ta turen på egen hånd. Ta kartet med deg så lærer du kanskje noen nye navn i bydelen.

Gravhaugen på Smiodden i Kvernevik (Nord-Sunde).

Malthaug/Tasabekken. Omtrent midt på dette bildet lå gravhaugen Malthaug.

KART TIL HISTORISK JOGGETUR PÅ SUNDE

Kvernevik. Slik så det ut i 1970.